Verzuimloket gebruiken

U wilt de juiste gegevens over verzuim doorgeven aan DUO. Dat kan via het verzuimloket of via een machinekoppeling.

Inloggen verzuimloket

U vindt het verzuimloket via de beveiligde site. Om in te loggen heeft u een inlognaam, wachtwoord en tokengenerator nodig. Daarnaast moet de beheerder van de beveiligde site u de rol ‘verzuimloket melder’ toekennen. Wilt u contactpersonen en locaties kunnen wijzigen, dan heeft u ook de rol ‘verzuimloket beheerder onderwijs’ nodig.

U kunt ook een rechtstreekse verbinding tussen uw softwarepakket en DUO leggen om verzuimgegevens uit te wisselen. Meer hierover leest u in de alinea Verzuimloket koppelen aan uw LAS.

Locaties beheren

Als u als beheerder voor de eerste keer inlogt, moet u eerst de verschillende locaties van uw onderwijsinstelling vastleggen.

Wat moet u doen?
  1. Log in op de beveiligde site van DUO.
  2. Kies ‘Beheer locaties’ en vul het BRIN-nummer van uw school in.
  3. Voeg een locatie toe. Laat hiervoor het zoekveld leeg en kies ‘zoeken’. Kies ‘Toevoegen’ om een locatie toe te voegen. Als u eerder locaties heeft toegevoegd, ziet u de lijst met alle locaties.
  4. Via ‘Beheer locaties’ kunt u ook locaties inzien, wijzigen en verwijderen.

Contactpersonen beheren

U kunt in het verzuimloket meerdere contactpersonen toevoegen. Alleen contactpersonen kunnen verzuimmeldingen doen.

Wat moet u doen?
  1. Log in op de beveiligde site van DUO.
  2. Kies ‘Beheer contactpersonen’ en vul het BRIN-nummer van uw school in. 
  3. Voeg een contactpersoon toe. Laat hiervoor het zoekveld leeg en kies ‘zoeken’. Kies ‘Toevoegen’ om een contactpersoon toe te voegen. Als u eerder contactpersonen heeft toegevoegd, ziet u de lijst met alle contactpersonen.
  4. Via ‘Beheer locaties’ kunt u ook locaties inzien, wijzigen en verwijderen.

Lees meer in de handleiding verzuimloket (pdf 480kb).

Verzuimloket koppelen aan uw LAS

U kunt ook rechtstreeks verbinding maken tussen uw LAS en DUO om verzuimgegevens uit te wisselen. Hiervoor moet u een beveiligingscertificaat kopen van één van de volgende partijen:

Nadat u het beveiligingscertificaat heeft geïnstalleerd, moet u het onderwerp en de uitgever van het certificaat mailen naar verzuim@duo.nl. Vermeld hierbij ook uw contactgegevens. De leverancier van het certificaat kan u helpen bij het installeren van het certificaat en het opzoeken van deze gegevens.

Als uw beveiligingscertificaat verlopen is, moet u de nieuwe certificaatgegevens opnieuw in het sjabloon invullen en opsturen. Het maakt dan niet uit of u uw huidige certificaat heeft verlengd of bent overgestapt naar een nieuwe aanbieder.